zaglavlje

Renoviranje kasnogotičkog dvorca Albrechtsburg s Flexijet 3D tehnologijom

Kratka prezentacija projekta


Kasnogotički dvorac Albrechtsburg, smješten iznad doline rijeke Elbe, predstavlja povijesno blago iz 15. stoljeća i smatra se najstarijim njemačkim dvorcem. Kako bi očuvali autentičnost ovog spomenika, bilo je ključno precizno planirati obnovu njegovih podova – koji su bili u dosta lošem stanju.

Izazov:

Obnova parketa u takvom povijesnom okruženju zahtijeva preciznost i pažljivo planiranje. Tradicionalne metode mjerenja bile bi dugotrajne i mogle bi uključivati rizik od greške. Naše kolege iz Parketarije Hirschfelder suočile su se s nizom izazova vezanih upravo za preciznost mjerenja.

Rješenje


Angela Martin, stručnjakinja za digitalnu izmjeru, angažirana je da izradi detaljnu 3D vizualizaciju prostora. Koristeći inovativnu tehnologiju Flexijet 3D s automatiziranom značajkom površinskog skeniranja, Angela je bila u stanju precizno utvrditi visinske razlike postojećeg poda te utvrditi lokacije niša za grijanje.

Rezultati:

  • U samo 2,5 sata, stvorena je kompletna 3D CAD datoteka koja je pružila Parketariji Hirschfelder sve potrebne informacije i referentne točke. To im je omogućilo da precizno izračunaju i izrade novi pod s milimetarskom točnošću.
  • Usporedba vremena: za ručnu metodu mjerenja bilo bi potrebno 8 sati, za mjerenje s Flexijetom bilo je potrebno 2,5 sata.
  • Ukupna ušteda vremena: 5,5 sati
  • Povećanje učinkovitosti: 320%

Zaključak


Korištenjem Flexijet 3D tehnologije, Parketarija Hirschfelder uspješno je prebrodila izazove mjerenja u povijesnom okruženju, što je rezultiralo značajnim vremenskim i financijskim uštedama. Ovaj projekt ističe potencijal digitalnih tehnologija u restauratorskim intervencijama i postavlja novi standard za buduće obnove.

FLEXIJET NA DJELU


Flexijet 3D na poziciji skeniranja poda

FLEXIJET IZMJERA


screenshot-Albrechtsberg-Raumkontur-1

KONAČAN REZULTAT


Kronensaal_totale-ret (1)