zaglavlje

Izmjera trupa jedrilice za matematički izračun otpora

Kratka prezentacija projekta


Projekt digitalizacije i matematičkog izračuna otpora trupa jedrilice predstavlja inovativan pristup u primjeni Flexijet 3D uređaja. Cilj projekta je bio izmjeriti trup jedrilice kako bi se matematički izračunao otpor za potrebe natjecanja u ORC Championship utrkama. Ovaj zadatak zahtijeva preciznost i tehnološku sofisticiranost, s obzirom na složenost geometrije trupa jedrilice i potrebu za detaljnom analizom hidrodinamičkih svojstava.

Izmjera trupa jedrilice (10)

Na projektu su sudjelovali


Studio Element d.o.o.,
Dolac 1, Zagreb, Hrvatska
[email protected]

Operateri: Edo Aganović

Izmjera trupa jedrilice


FLEXIJET NA DJELU

Izmjera trupa jedrilice (9)
Izmjera trupa jedrilice (7)
Izmjera trupa jedrilice (5)

Proces je započeo detaljnim mjerenjem trupa jedrilice koristeći Flexijet 3D uređaj. Mjerenja su obavljena na specifičnim pozicijama sa desne i lijeve strane trupa, kako bi se osigurala maksimalna preciznost podataka.


FLEXICAD IZMJERA

2024-01-08_20-53-23
Snimka zaslona 2021-07-02 132705
Snimka zaslona 2021-07-02 132623
Snimka zaslona 2021-07-02 132606
Snimka zaslona 2021-07-02 132551
Snimka zaslona 2021-07-02 132525

Nakon završetka mjerenja, dobiveni podaci pretvoreni su u digitalni format te izvezeni u Excel tablicu. Ovi podaci potom su uvezeni u specijaliziranu aplikaciju za izračun otpora trupa jedrilice, koristeći matematičke modele i algoritme.


GOTOVE KOORDINATE

2024-01-08_20-55-43

Rezultatima ovog projekta dobiven je detaljan uvid u geometriju trupa i pridodanih dijelova jedrilice, omogućavajući precizan izračun hidrodinamičkih sila uzgona i otpora. Ove informacije ključne su za izradu certifikata ORC Rating, kao i za proračun polarnih brzina jedrilice.

VIŠE INFORMACIJA O .ORC MJERENJU I VREDNOVANJU


Napredna tehnologija u mjerenju i digitalizaciji trupa broda

Oblik trupa i dodataka te njihova geometrija jedan su od najvažnijih faktora za predviđanje performansi broda. Ne radi se samo o mjerenju točaka kao što je linija vode (pučine) tijekom plovidbe, već o kompletnim informacijama koje mogu generirati podatke o pomaku, mokroj površini i raspodjeli volumena duž trupa. Ovi podaci, zajedno s oblicima i položajima dodataka, osnova su iz koje se mogu izračunati hidrodinamičke sile uzgona i otpora kroz Program za obradu linija (LPP) koji pruža sve relevantne hidrostatske podatke korištene od strane Programa za predviđanje brzine (VPP) za generiranje ORC certifikata i njihovih polarnih brzina. Na početku razdoblja IMS-a tijekom 1980-ih i 1990-ih, razvijeni su posebni instrumenti za mjerenje trupa koji su mogli snimiti stotine točaka na trupu organiziranih u “offset” datoteci, načinu opisivanja geometrije trupa koji se i danas koristi za ORC međunarodne i ORC klupske certifikate, kao i nedavno uvedene u ORC Superyacht i ORC Multihull certifikate. Danas je najnovija laserska tehnologija uvela nove instrumente koji se mogu koristiti s dovoljnom točnošću i pristupačnošću za brže mjerenje skeniranja trupa u terenskim uvjetima. Ovaj vodič namijenjen je davanju osnovnih uputa o tome kako izraditi geometriju trupa s njegovim dodacima pomoću 3D skenera i pružiti oblak točaka koje može obraditi tehničko osoblje ORC-a za generiranje datoteke offseta trupa.

Offset datoteka trupa

Offset datoteka (.OFF) opisuje plan tijela trupa zajedno s dodacima. Sadrži točke raspoređene na uzastopnim okomitim dijelovima presjeka duž dužine broda, unutar koordinatnog sustava definiranog na sljedeći način: a) X os – uzdužna s 0 na pramcu i pozitivno prema krmi b) Y os – poprečna s 0 na središnjoj liniji i pozitivno prema van c) Z os – okomito s 0 na liniji vode (pučini) i pozitivno prema gore. Svaka stanica definirana je svojim X, brojem točaka, kodom strane i posebnim kodom, te je praćena nizom Z, Y koordinata za svaku točku na toj stanici, poredano od dna na središnjoj liniji do širine sa strane.

Imate prostor koji je potrebno izmjeriti?


Bilo da imate manje ili više kompliciran prostor kojeg je potrebno kvalitetno izmjeriti, ili da želite moći samostalno mjeriti prostore vaših klijenata – možemo Vam ponuditi čitav spektar usluga:

a) s nama možete ugovoriti uslugu 3D mjerenja,
b) također, možemo Vam ponuditi uslugu konstruiranja namještaja, tehničku pripremu za proizvodnju, izradu programa za CNC strojeve,
c) kod nas možete i kupiti Flexijet uređaj – sa svim njegovim softverskim i hardverskim dodacima.

Pozivamo Vas da nam se javite za više detalja o našoj usluzi i proizvodima – rado ćemo Vam pružiti sve neophodne odgovore.