zaglavlje

Izmjera i provjera izvedenog stanja X BOW – Olivia O

Kratka prezentacija projekta


Uvjerenja smo da nijedan klijent nije premali za da bismo mu se posvetili, a s druge strane, da nijedan nije prevelik da se ne bismo usudili surađivati s njim i pokazati svoju kvalitetu.


Vodeći se tim stavom, 2018. godine prihvatili smo suradnju s tvrtkom Smed Engineering – Norway, koja je za brodogradilište ULSTEIN angažirala našu tvrtku Studio Element d.o.o. za provjeru izvedenog stanja broda X BOW – Olivia O – s ciljem utvrđivanja eventualnih nepravilnosti koje bi mogle utjecati na montažu i instalaciju inox ograda i rukohvata, te produžiti trajanje radova, a samim time i poskupiti cijenu projekta.


Prije nego objasnimo što smo točno napravili za ovog klijenta, evo nekoliko informacija o samom predmetu izmjere, a koje vam mogu bolje predstaviti ozbiljnost poduhvata u koji smo se upustili.

O brodu X BOW – Olivia O


X-BOW je patentirani dizajn pramca plovila koji je razvio norveški brodograditelj Ulstein Group. Dizajn X-BOW-a ima oštar, invertirani oblik pramca, što pruža nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne dizajne pramaca, uključujući povećanu udobnost i stabilnost u burnom moru, smanjenje buke i naleta vode, te poboljšanu učinkovitost goriva.

Olivia O je luksuzna jahta izgrađena od strane Ulstein Grupe i koristi X-BOW dizajn. Jahta je dugačka 88,5 metara i može smjestiti do 20 gostiju u 8 kabina. Isporučena je vlasniku 2020. godine i jedna je od najvećih jahti koje koriste X-BOW dizajn.

Jahta ima moderan i profinjen dizajn, sa velikom sunčanom palubom, bazenom i heliodromom. 

Također ima najmoderniju tehnologiju, uključujući sustav dinamičkog pozicioniranja, koji omogućava održavanje položaja bez potrebe za sidrom. Sveukupno, Olivia O je zadivljujuće plovilo koje kombinira naprednu tehnologiju s luksuznim sadržajima za neusporedivo iskustvo jedrenja.

Na projektu su sudjelovali


Smed Engineering BH d.o.o.
Bišće Polje BB- INTERA
Technology Park, 88000 Mostar, BiH
Telefon: +387 36 352 602/603
smedengineering.no/contact/
Studio Element d.o.o.,
Dolac 1, Zagreb, Hrvatska
[email protected]

Operateri: Edo Aganović i Nikola Čubranić

Vrijeme izmjere: Siječanj 2018.

3D izmjera ovakvog objekta je bila izrazito zahtjevna, ali naš tim je uspješno izvršio detaljne izmjere svih potrebnih površina za pozicije 700 m’ Inox ograda i rukohvata, što je trajalo četiri radna dana. Korištenjem najnovije tehnologije i vrhunskih alata, tim je uspio snimiti sve nepravilnosti i nedostatke koji bi mogli utjecati na daljnje radove.

Kako bi se riješile utvrđene nepravilnosti, pored našeg Flexijeta, korištena je i najsuvremenija tehnologija u konstruiranju i tehničkoj pripremi u programu Autodesk Inventor.

Autodesk Inventor je profesionalni softver za 3D dizajn i modeliranje koji je razvio Autodesk, vodeći svjetski pružatelj softverskih rješenja za projektiranje i inženjering. Inventor se koristi u različitim industrijama, uključujući strojarstvo, proizvodnju, arhitekturu, i druge.

Inventor omogućuje inženjerima i dizajnerima da stvore složene modele u 3D prostoru s preciznošću do stotinke milimetra. Program nudi širok spektar alata za modeliranje, uključujući osnove poput stvaranja primitiva (outputa), ali i naprednije tehnike poput površinskog modeliranja. Korisnici mogu stvoriti modele komponenti, sklopova, i cijelih proizvoda.

Inventor također nudi napredne značajke poput animacije i simulacije, koje omogućuju korisnicima da testiraju i analiziraju svoje modele u različitim uvjetima. Ovo uključuje mogućnost provjere mehaničkih svojstava, termalne analize, te analize protoka tekućine. Ove značajke pomažu inženjerima i dizajnerima da poboljšaju kvalitetu svojih proizvoda i smanje vrijeme razvoja.

Inventor također ima integraciju s drugim Autodesk softverima kao što su AutoCAD, 3ds Max, i Fusion 360, što korisnicima omogućuje jednostavnu razmjenu podataka između različitih softvera i povećava produktivnost.

Koristeći različite softvere, tehnologije i pristupe, i na ovom projektu smo klijentima uspjeli uštedjeti vrijeme i novac, te osigurati brzu i učinkovitu izvedbu projekta.

Zahvaljujući ovakvom pristupu, osigurali smo izvrsnu kvalitetu rada i preciznost u izvođenju projekta, što je na kraju rezultiralo izvanrednim rezultatima za našeg klijenta.

olivia-izmjera
olivia-teh-priprema

FLEXIJET NA DJELU


IMG-20180118-WA0008
IMG-20180118-WA0015
IMG-20180118-WA0023
IMG-20180118-WA0025

FLEXICAD IZMJERA


Snimka zaslona 2021-07-02 131219
Snimka zaslona 2021-07-02 131308
Snimka zaslona 2021-07-02 131602

TEHNIČKA PRIPREMA


307 Aft Staris1
307 Bow Section2
307 Bow Section3
307 Bow Section5
307 Stairs Starboard Side3
A Deck Assembly2

KONAČAN REZULTAT


SYT_120149-e
SYT_120148-e
SYT_110960-extra_large
4052_16d54
4052_9e047

Izvor fotografija: https://www.superyachttimes.com/yachts/olivia-o

Imate prostor koji je potrebno izmjeriti?


Bilo da imate manje ili više kompliciran prostor kojeg je potrebno kvalitetno izmjeriti, ili da želite moći samostalno mjeriti prostore vaših klijenata – možemo Vam ponuditi čitav spektar usluga:

a) s nama možete ugovoriti uslugu 3D mjerenja,
b) također, možemo Vam ponuditi uslugu konstruiranja namještaja, tehničku pripremu za proizvodnju, izradu programa za CNC strojeve,
c) kod nas možete i kupiti Flexijet uređaj – sa svim njegovim softverskim i hardverskim dodacima.

Pozivamo Vas da nam se javite za više detalja o našoj usluzi i proizvodima – rado ćemo Vam pružiti sve neophodne odgovore.